Wybór stylu menu przyjęcia weselnego

Ile jedzenia na weselu – co i ile podać na stów czyli moje przemyślanie na temat menu weselne.

Kiedy patrzysz poza piękne kwiaty i dekoracje stołu, wesela są w istocie celebracją miłości. Dlatego planując własne wesele nie zapomnij o jednym z najważniejszych elementów każdej wspaniałej uroczystości – jedzeniu!

Być może nie jest to pierwsza rzecz, która przychodzi na myśl wśród emocji związanych z planowaniem wesela, ale upewnienie się, że brzuchy są pełne, a goście czują się komfortowo, zdecydowanie powinno być wysoko na liście priorytetów.

Jeśli chodzi o wybór menu weselnego, nie jest to tak proste, jak po prostu wybranie ulubionych dań i nazwanie ich dniem. Musisz także pomyśleć o tym, jak jedzenie będzie faktycznie podawane.

W dzisiejszych czasach istnieje wiele opcji, jeśli chodzi o style obsługi menu. Od tradycyjnego dania gorące na talerzu po wspólne półmiski, a nawet food truck. Różnorodność opcji może wydawać się nieco przytłaczająca, jeśli nie wiesz, o czym należy pamiętać!

Nie zapominaj, że koszty wyżywienia są jednym z najdroższych elementów Twojego dnia. Każdy styl menu ma swoje zalety, a także kwestie, o których należy pamiętać.

Ważne jest, aby najpierw przeprowadzić badania i dokładnie zrozumieć, co oznacza wybrany styl menu przyjęć dla gości, wymagania i oczywiście – budżet!

 

Danie na talerzu – co to jest?

Jeśli chodzi o styl obsługi menu weselne, najbardziej tradycyjną opcją przyjęcia weselnego z zasiadaniem będzie zawsze posiłek na talerzu. Oprócz tego, że jest najbardziej tradycyjny, jest również najprostszy, jeśli chodzi o logistykę. Pytanie tylko ile dań ciepłych na weselu powinno znaleźć się na stołach?

Posiłek na talerzu składa się zwykle z trzech dań: przystawki, dania głównego (ciepłe dania w tym drugie danie) i deseru. Ogólnie rzecz biorąc, dla każdego kursu wybierasz od dwóch do trzech różnych opcji.

Zaleca się wybieranie między różnymi białkami, takimi jak kurczak, kotlet schabowy, wołowina lub ryba, aby trafić w gusta gości, a także alternatywną opcją dla osób o wymaganiach dietetycznych co do weselnego menu (nie każdy przykładowo może zjeść kluski śląskie na weselu, a to wpływa na ilość i różnorodność jedzenia na weselu).

Goście mogą wtedy z góry wstępnie wybrać preferowaną opcję lub wybrać inną opcję.

Jeśli dajesz gościom możliwość wybrania ich menu z góry, warto zrobić to z dużym wyprzedzeniem, zamiast przyjmować zamówienia w nocy. W ten sposób firma cateringowa może zamówić idealną ilość jedzenia do każdego posiłku.

Możesz poprosić swoich gości o wybranie posiłku podczas wysyłania zaproszeń ślubnych, co pozwoli im odesłać ich preferencje. Alternatywnie, możesz sprawić, by wszystko było super uproszczone, tworząc witrynę ślubną i śledząc ich wybory online w jednym miejscu!

Zalety posiłku na talerzu

Menu nie tylko ogranicza się do ciepłych posiłków. Dania gorące to tylko część w menu jakie powinno znaleźć się w sali weselnej. Poza tym są jeszcze zimne przekąski.Cechą wyróżniającą danie na talerzu jest to, jak łatwo i prosto można je zorganizować! Jeśli nie chcesz spędzać godzin na opracowywaniu wielkości porcji lub logistyce, posiłek na talerzu może być dla Ciebie świetną opcją.

Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać preferowane opcje dla każdego kursu – to takie proste! Twoja firma cateringowa będzie wtedy mogła podać koszt menu na osobę, dzięki czemu możesz łatwo sprawdzić, jaką część budżetu musisz odłożyć na podstawie liczby gości. Jeśli nie masz jeszcze przygotowanego budżetu na ślub , zrób to najpierw! Podobnie prezentuje się catering wigilijny Warszawa.

Ponieważ wielkość porcji została przydzielona każdemu gościowi, ta opcja oznacza również brak strat. Potraktuj to jak jedzenie w stylu restauracji, w którym jedynymi odpadami są resztki jedzenia na talerzu. Jeśli chodzi o ekonomiczność, posiłek na talerzu zdecydowanie oferuje te korzyści.

Oznacza to również, że wszyscy są obsługiwani w tym samym czasie, więc możesz zagwarantować wszystkim gościom wyżywienie i wygodę. Nikt nie przegapi kolacji, ponieważ był pogrążony w rozmowie lub na parkiecie!

Wady posiłku na talerzu
Posiłek na talerzu to zdecydowanie najbardziej formalna opcja, więc jeśli marzysz o bardziej swobodnej i swobodnej atmosferze, może to nie być najlepsza opcja, aby to osiągnąć. To bardziej przypomina restaurację, a nie domową atmosferę!

Jeśli zdecydowałeś się na alternatywny spadek, istnieje również możliwość, że większość Twoich gości woli jedną opcję od drugiej. Miałbyś nadzieję, że nikt nie rozpocznie kłótni o kurczaka lub jagnięcinę w środku twojego przyjęcia weselnego, ale jeśli masz w pobliżu kilku bardzo wybrednych zjadaczy, może to wywołać pewne napięcie!

Należy również pamiętać, że posiłek na talerzu w naturalny sposób zajmuje więcej czasu na podanie. Każdy gość jest obsługiwany indywidualnie, a talerze należy sprzątać po każdym posiłku. Uporządkowanie i zmiana każdego kursu może mieć wpływ na czas przeznaczony na przemówienia i tańce.

Wpływ na budżet
Ponieważ Twoi goście są serwowani w stylu restauracji, oznacza to, że przez całą noc potrzeba więcej personelu kelnerskiego. Prawdopodobnie rachunek za personel może być znacznie wyższy niż w przypadku niektórych innych stylów menu.

Należy również pamiętać o wymaganiach dotyczących cateringu, które towarzyszą daniom na talerzu. Oprócz ceny samego posiłku musisz również upewnić się, że masz odpowiedni wybór naczyń i sztućców.

Zwykle oznacza to zarówno noże główne, jak i główne oraz widelce wraz z łyżką deserową. Nie wspominając o talerzu lub misce do każdego dania i serwetce. Wymaganych jest wiele narzędzi do serwowania, więc nie zapomnij uwzględnić tego w swoim budżecie!

Rodzinne menu – co to jest?

Ponieważ trendy ślubne ewoluowały w ciągu ostatnich kilku lat, zdecydowanie wzrosła popularność menu w stylu rodzinnym (lub ucztowania).

Menu w stylu rodzinnym odnosi się do wspólnych półmisków z jedzeniem umieszczonych na środku stołu, wraz z naczyniami do serwowania do każdego dania. W zasadzie odtwarza rodzinny obiad w domu, ale na znacznie większą skalę!

Goście będą między sobą obchodzić półmiski z jedzeniem i pomagać sobie we wszystkim, na co mają ochotę.